Saturday, October 1, 2011

Саборна црква у Новом Саду

Катедрала сватехо Ђорђа (Георгија) (срб. Саборни храм Светог великомученика Георгија) у Новом Месту Саде катедралоу Србскеј православнеј циркви Бачскеј епарцхие. АЈ Знами је под назвом Саборна Црква. Да ли је хлавным православним србскеј цхрамом у Војводини.


Ikonostas Saborne crkve, koji je oslikao Paja Jovanović. ( Iconostasis of the Cathedral, which was painted by Paja Jovanovic. )

Првы православни Цхрам в Новом Саде Бол поставены уз В року 1720. Сучасны Цхрам СА ставал В рокоцх 1860 АЖ 1905. Засватены Бол сватему Георгијови. Катедралу здоби 33 надхерныцх икона з кторыцх мнохе поцхадзају З диелне србскехо иконописца Пaја Јованича.

Израдио је све иконе на иконостасу (укупно 33), затим и историјске слике изнад обе певнице, «Крунисање Стефана Првовенчаног» и «Свети Сава мири завађену браћу Вукана и Стефана». Јовановић је урадио и две велике иконе на троновима (Богородичин - лево, и архијерејски - десно), као и зидну орнаментику.

У порти цркве налази се најстарији сачувани споменик Новог Сада - Богојављенски крст од ружичастог мермера.

САБОРНА (Ђурђевска) ЦРКВА СВЕТОГ ЂОРЂА

Новосадска саборна црква је била у градњи још у току 1734., а завршена је, у барокном стилу, око 1740. за време владавине царице Марије Терезије, под патријархом Арсенијем ИВ Јовановићем и епископом Висарион Павловићем. Наводи се да је рађена од камена и опеке. Страдала је као и већи део Новог Сада 1849. Обновљена је између 1860. и 1880. Данашњи изглед дефинитивно је добила на Ускрс 1905.


Свети Никола, Паја Јовановић, Уља на платну, Медијапан ( платно )

по пројекту Михајла Харминц архитекте из Пеште, у време и захваљујући пре свега епископу Митрофан Шевић. Тада је изграђен нов висок звоник са звонима нарученим у Будимпешти. Двадесет и шест икона на иконостасу, две композиције изнад певница и две велике иконе на троновима Богородицином и Архијерејском - радио је Паја Јовановић, под чијим надзором је рађена и зидна орнаментика. Витраже на прозорима је по његовим нацртима израдио Имре Зселер из Будимпеште. Пашићева улица.

Богодорице, Паја Јовановић, Уља на платну, Медијапан ( платно )

Свети Никола, Паја Јовановић, Уља на платну, Медијапан ( платно )

Богодорице, Паја Јовановић, Уља на платну, Медијапан ( платно )

Благовести, , Паја Јовановић, Уља на платну, Медијапан ( платно )


http://www.nirvot.org.rs/novisad1.html

No comments:

Post a Comment