Sunday, February 13, 2011

Son halife Abdülmecid Efendi ve resim sanatına katkısı



Babası Sultan Abdülaziz gibi resme meraklı olan Abdülmecid efendi Ressam kimliğinin yanında hat sanatı, müzik ve edebiyat alanlari ile de uğraşmıştır.Sanatçı çevresiyle yakin iliski içinde olmuş, Onlara verdiği destekle yenilikçi gelişmelere ivme kazandırmıştır.8 yaşındayken babasını kaybetmiş, sanata olan ilgisi babası hayattayken oluşmaya başlamıştır.Babasinin ölümünden sonra diğer şehzadeler gibi eğitim görmüş.Tarih ve edebiyat alaninda öğrenimini gelistirmis. Sanayi-i nefise mektebi hocaları ile yakın ilişkiler kurmuş ayrıca Osman Hamdi bey ve Salvatore Valeri’den resim dersi almıştır. II.Abdulhamid’in saray ressami Fausto Zonaro ile dostluk kuran sanatçı ve çalışmalarını onun yolunda ilerlemiştir.1914 kuşaği diye adlandırılan ressamlarla beraber sergilere katılan sanatçı 1918 senesinde Sultan Mehmet Reşat’in olumuyle birlikte Vahdettin tahta çıkması ile birlikte Halife Abdülmecid’te veliaht unvani alır ve Dolmabahçe'de yaşamaya başlar. Burada da bir mekanı atölye olarak düzenlemiştir. 1922’de halife ilan ediliyor. 1924’te hilafet’in ilan edilmesi ile birlikte ülkeyi terkeder.Bundan sonraki yıllar da İsviçre ve Fransa’da yaşamış ve ölümüne kadar resim çalışmalarına devam etmiştir.

- Osmanli ressamlar cemiyetini onursal baskanligini üstlenmiş.
- İstanbul’da düzenlenen birçok sergiyi desteklemiş ve bazılarına eserleri ile katılmıştır.
- Resim koleksiyonu yapmış.
- Avni lifij’i himayesi altına almış ve onu Paris’e göndermiştir.Avni Lifij orada güzel sanatlar akademisinde egitim görmüş. Halife olunca, Lifij’e bazı dini törenlerin resmini sipariş etmiştir.
- 1917’de kurulan Şisli atölyesi calismalarini destekliyor. Bu atölyede savas konulu resimler yapılmıştır.Atölye de üretilen resimler 1917’de İstanbul’da sergilenmiş.

 Şahsuvar baş kadın efendi’den oğlu Ömer Faruk Efendi, Mehista kadın efendiden kizi Dürrü Şahvar dünyaya gelmiştir.Oğlu Galatasaray Sultanisin de, daha sonra Almanya ve Avusturya’da eğitim görmüş. Avrupa da eğitime giden ilk şehzadedir.
Hem eşlerini, çocuklarını hemde sanat çevresini portrelemiştir. Aynı zamanda eski padişahların portrelerini yapmış. Bunları yaparken saray koleksiyonunda bulunan portreleri ve minyatürleri model almıştır.

No comments:

Post a Comment